Egy hatékony és egyszerű módszer, hogy elkerüld a téli megfázást

Ebben a cikkben szeretnék neked segítséget nyújtani abban, hogy hogyan vészeld át a telet, anélkül, hogy megfáznál és ki kellene esned a megszokott rutinból. Hiszen nincs rosszabb, mint lázas betegen, orrdugulással, torokfájással otthon feküdni az ágyban, miközben millió más dolgot is tehetnénk. (munka, edzés, hógolyózás a családdal, stb.)

 

És megérkezett… hideg az idő, a nappalok rövidek, folyton sötét van, a nyirkosság beeszi magát mindenhova.  Most kezdődik a járványok időszaka, amely komoly kihívások elé állítja a szervezetünket, immunrendszerünket.

Készüljünk fel együtt a télre! Adok neked néhány olyan egyszerű tippet, melyek segítenek abban, hogy a téli időszak számodra is a jókedv és az edzés periódusa lehessen. Természetesen ezek javaslatok, semmi sem kötelező.

 

Először is fokozottan oda kell figyelnünk a táplálkozásunkra; ajánlott tudatosan növelni az élénkebb színű, természetes ételek fogyasztását, ugyanis ezek szinte mindig magasabb vitamintartalommal párosulnak.

Igazán akkor maximalizálhatod ezek jótékony hatásait, ha mellé jelentősen mérsékled az étrendedben előforduló feldolgozott- és gyorsételeket, koffeint és alkoholt.

Sajnos ebben az időszakban kevesebb a szezonális, friss zöldség és a gyümölcs, ezért kevesebbet is fogyasztunk belőlük.

 

Ráadásul manapság a gyümölcsök és zöldségek is csak a töredékét tartalmazzák annak a vitamin és ásványi anyag mennyiségnek, amire szüksége lenne a szervezetünknek, illetve amiket néhány évtizeddel (vagy évszázaddal) korábban tartalmaztak.

Viszont nem lehet csak a táplálkozással bevitt vitaminokra és ásványi anyagokra támaszkodni, némi kiegészítésre szorul.

Itt jönnek képbe a táplálékkiegészítők. És itt jegyezném meg, hogy a táplálékkiegészítő, nemcsak a fehérjét, tömegnövelőt, glutamint, bcaa-t, zsírégetőt jelent, hanem különféle vitaminokat is magába foglal.

Összegyűjtöttem azokat a véleményem és tapasztalatom szerint legfontosabb vitaminokat, melyeket mindenképp érdemes beszerezned a téli hónapokra. Ha szükséged van rá, nyugodtan egészítsd ki más vitaminokkal is.

 

1# MULTIVITAMIN

Az első és egyik legfontosabb egy jó minőségű, magas hatóanyagtartalmú multivitamin, ami rengeted esszenciális vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz, sokoldalú étrend-kiegészítő, hozzájárul az immunrendszered egészséges működéséhez.

Ezt a patikától kezdve a drogérián át, a különféle táplálékkiegészítő boltokban megtalálhatod. Ezek ára változó, de egy közép árkategórás multivitamin akár 2-4 hónapra is elegendő lehet.

 

2# C-VITAMIN (ASZKORBINSAV)

Kijelenthetjük, hogy a C-vitamin az egyik legismertebb, és talán legszélesebb körben szedett vitamin, amely számos egészségügyi probléma megelőzésére, illetve egy sor tünet enyhítésére alkalmas. Tehát népszerűsége felhasználásának sokoldalúságában rejlik.

Igazi szupervitamin! A C-vitamin természetes forrásai a citrusfélék gyümölcsei, bogyós gyümölcsök, kivi, a leveles zöldségek, savanyú káposzta.

A táplálkozással bevitt mennyiséget télen érdemes minimum 1000mg (de inkább több!) C-vitaminnal kiegészíteni.

C-vitamint is szintén nagyon sok helyen be tudod szerezni, akár por formájában aszkorbinsav néven, ami nagyon kedvező áron kapható és sokáig nyújt védelmet a szervezetednek a különféle megbetegedésekkel szemben.

 

3# D-VITAMIN

D-vitamin = napfény vitamin. Testünk képes a nap UV-sugaraiból D-vitamint szintetizálni. Azonban ez télen minimálisra csökken, ezért mindenképp érdemes a téli hónapokban táplálékkiegészítő formájában fedezni a napi szükségletet.

Sajnos a napfényen kívül, táplálékból szinte lehetetlen eleget bevinni. Javaslom a D3 változat választását, mert az jobban hasznosul.

Egy, a Semmelweis Egyetem 2013-as reprezentatív felmérése kimutatta, hogy a tél végére a magyar emberek 70%-a volt D-vitamin-hiányos, és az időseknél 90% fölé ugrott ez az érték.

A D-vitamin természetes forrásai: hal-félék, tojás, lazac, mák, gomba.

Engedd meg, hogy még pár gondolatot megosszak veled a betegség és az edzés kapcsolatáról.

Ugye, ahogy beköszönt a hűvös, „trugymós” idő, egyre könnyebben betegszünk meg.
A rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás jótékonyan hat az immunrendszerünkre, ennek ellenére is megbetegedhetünk.

Ilyenkor mi a teendő? Sokszor félvállról vesszük, addig, amíg ki sem tudunk kelni az ágyból. A mozgás elősegítheti a vírusok terjedését a szervezetedben, ami gyulladások és akár komolyabb szövődmények kialakulásához is vezethet.

Inkább hagyj ki 1-2 napot, mint 1-2 hetet a szövődmények miatt. Függeszd fel egy kis időre az edzéseket; a pihenő pozitívan, viszont a túlhajszoltság negatívan hathat a teljesítményedre.

Ezt nagyon fontosnak tartom, nem szeretném, ha abba a hibába esnél, amibe oly sokan, köztük én is. Igen, sajnos én is. 🙂

Még pár évvel ezelőtt, amikor nem komolyan, csak hobbi szinten jártam edzeni, nem voltam tudatos, és hát én is, mint oly sokan télen megfáztam.

 

De úgy gondoltam, hogy teljesen jól vagyok, majd az edzés helyrehoz, kiizzadom a betegséget és ehhez hasonló, most már tudom, hogy buta gondolataim voltak.

 

Természetesen betegen is elmentem edzeni, aminek az lett a következménye, hogy másnapra teljesen belázasodtam, nem tudtam felkelni az ágyból. Sokkal tovább tartott a felépülésem, kb. másfél-két héttel később tudtam csak újra edzeni. De legalább egy életre megtanultam a leckét! 😉

Van egy másik dolog a betegséggel kapcsolatban, amire figyelned kell!
Ugye, ha beteg vagy, általában nincs étvágyad egy pár napig és fogyást tapasztalsz. Viszont ez a fogyás gyakran izomból történik, mivel a zsírhoz nyúl a test a legvégső esetben. Ezért figyelni kell a fehérje fogyasztásra, ne hagyd, hogy leépüljenek az izmaid, amiket korábban kemény munka árán sikerült felépítened.

 

A lényeg, hogy szinte mindenre találsz természetes megoldást: vitamin, ásványi anyag, zöldségek és gyümölcsök, gyógynövények. Mind kezelés, mind pedig megelőzés szempontjából egyaránt.

Tehát, ha teheted ne vegyél semmilyen gyógyszert, csak a legvégső esetben. Kevésbé komoly esetekben felejtsd el a gyógyszereket.

Remélem segítségedre lesznek ezek a tanácsok, és egészségesen élvezheted az ünnepeket és az új évet is.