Miért kell – különösen a fogyókúra alatt – sok folyadékot inni?

Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy a folyadékfogyasztás mennyire fontos, nemcsak a diéta, fogyókúra során, hanem a mindennapi életben is.
Ahhoz, hogy folyamatosan optimálisan működjön a tested nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás.

Mindannyian tudjuk, hogy a víz nélkülözhetetlen az élethez. Ha folyadékháztartásunk egyensúlyi helyzetben van, akkor testsúlyunk több mint 50%-át (felnőtt férfiaknál 60%, nőknél – a nagyobb testzsír-százalék miatt – 50%) víz alkotja.

Mindennapi életünk során egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges táplálkozás. A kiegyensúlyozott étkezésen belül vagy azon túl a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékfogyasztásra is nagy figyelmet kell fordítani, különösen a nyári, meleg időszakban.

Sajnos az emberek zöme nem iszik elegendő mennyiségű folyadékot. Amikor a szervezet folyadékot veszít, akkor a vízzel együtt ásványi sók is távoznak a szervezetből, melyeket pótolni kell. Ezt ásványi sókkal, vitaminokkal, nyomelemekkel és vizet egyaránt tartalmazó változatos étrenddel és fokozott folyadékfogyasztással biztosíthatjuk.

A víz iránti igényünk a legtöbb dologhoz hasonlóan egyénfüggő illetve sok tényező (belső és külső) befolyásolhatja azt. De egy felnőtt ember átlagos napi vízfogyasztási mennyisége körülbelül 2-3 liter.

A szervezet kiegyensúlyozott működésében a víznek összetett szerepe van. Egyrészt biztosítja a megfelelő vérkeringést és vérnyomást. Másrészt részt vesz az emésztési és felszívódási folyamatokban, a tápanyagok szállításában és a méreganyagok kiválasztásában. Ezen kívül még segít az egészséges sav- bázis egyensúly megtartásában illetve szabályozza a vizelet hígítását és a testhőmérsékletet.

A szervezet akkor működik zavartalanul, ha a folyadékfelvétel és folyadékleadás (a szervezetbe jutó és termelődő illetve onnan távozó víz) mennyisége egyensúlyban van a szervezetben. Tehát, ha a vízháztartás egyensúlya megbillen, akkor vízhiányos állapot lép fel (a szervezet kiszárad-dehidráció), melynek számos káros következménye lehet. Csak kevesen tudják, hogy már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken a szellemi, és a fizikai teljesítőképesség, ezáltal csökken az állóképesség.

A vízhiány tünetei:

– fáradékonyság, gyengeség, kimerültség

– koncentálóképesség csökkenése

– szédülés

-fejfájás

– nyugtalanság, zavartság

– szapora légzés, szívdobogásérzés

– izomgörcsök

– a szervezet kiszáradása

– szomjúság

– a vér sűrűsége növekszik

A folyadék és a fogyás kapcsolata

Számos tanulmány szerint fél liter víz fogyasztása 24-30%-kal növelheti az anyagcserét akár 1,5 órán keresztül. Az időzítés nagyon fontos , mivel az ivóvíz fél órával az étkezés előtt a leghatékonyabb.

Vizsgálatok szerint már napi 1-2 liter víz is elegendő ahhoz, hogy segítsen a súlycsökkenésben, különösen akkor, ha azt étkezések előtt fogyasztják, ahogy korábban már írtam. Ez annak köszönhető, hogy a víz egyaránt növeli a jóllakottságot és az anyagcserét is.

Fogyás szempontjából különösen fontos, hogy, ha valaki nem iszik elegendő mennyiségű folyadékot, akkor sajnos előbb-utóbb el fog hízni! Ennek egyik oka az, hogy már egy enyhe vízhiány is akár 3%-kal csökkentheti az anyagcserét. A másik pedig az, hogy a szomjúságot -gyakran tévesen- éhségnek érzékeljük. Tehát, ha nem iszunk eleget, akkor többet fogunk enni a kelleténél.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék (különösen étkezés előtt) jelentős súlycsökkenési előnyökkel járhat, különösen akkor, ha egészséges táplálkozással kombinálódik.

Ahogy azt már tudjuk napi 2-3 liter az ajánlott folyadékfogyasztás, amit még a testmozgás vízvesztesége is növelhet. Kutatások szerint a bőséges folyadékfogyasztás az energia leadást is növeli, ezáltal segít a testtömeg megőrzésében illetve csökkentésében is, nem mellesleg segít a méreganyagok eltávolításában is.

Ne felejtsd el, hogy rengeteg ételből és italból is kaphatsz vizet, mint például a kávéból, a teából, a húsokból, a halakból, a tejből, és különösen a gyümölcsökből és zöldségekből.

Kutatások kimutatták, hogy az italok sokszínűsége jelentős szerepet játszik a folyadékszükséglet kielégítésében. Mivel kevés ember képes kizárólag 2-3 l vizet vagy ásványvizet inni és semmi mást. Ugye ez egy idő után nagyon unalmassá válhat és vágyunk más ízekre is. A szomjúságodat különféle üdítővel csökkentheted, de sajnos nem minden egészséges a szervezetedre. Mindenképp kerülnöd kell a kalóriadús, magas cukortartalmú, koffeint és alkoholt tartalmazó üdítőket. A legjobb a csapvíz, az ásványvíz, gyógy- vagy gyümölcsteák, vagy a hígított gyümölcslé.

A világ legjobb itala a Víz! – Ez egy alapvető kijelentés. Én mégis azt állítom, hogy a világ legjobb itala a tea! Hogyan? Egyszerűen, gondolj csak bele! Maga a tea nem más, mint színtiszta, kórokozóktól mentes forralt víz, amit élvezetessé teszünk különféle finomabbnál finomabb gyümölcsökkel, gyógynövényekkel és füvekkel. Persze más italok fogyasztásával is tudunk vizet juttatni a szervezetünkbe, viszont szinte minden egyéb ital tartalmaz valamilyen káros összetevőt.

Az egyes üdítőitalok és alkoholos italok kifejezetten egészségtelen alapanyagokkal készülnek. Még az egészségesnek bélyegzett gyümölcslevek is felesleges és a szervezet számára értéktelen cukrokat tartalmaznak. A különféle tejalapú italok nagy mennyiségben tartalmaznak tejcukrot és zsírt, melyek nagy mennyiségben szintén terhelik a szervezetet és hozzájárulnak az előnytelen testkép kialakulásához. Tehát összességében mégis igaz az a kijelentés, hogy a tea a világ legjobb itala!

Még pár évvel ezelőtt, amikor nem komolyan, csak hobbi szinten jártam edzeni, nem voltam tudatos, és hát én is, mint oly sokan télen megfáztam.

De úgy gondoltam, hogy teljesen jól vagyok, majd az edzés helyrehoz, kiizzadom a betegséget és ehhez hasonló, most már tudom, hogy buta gondolataim voltak.

Természetesen betegen is elmentem edzeni, aminek az lett a következménye, hogy másnapra teljesen belázasodtam, nem tudtam felkelni az ágyból. Sokkal tovább tartott a felépülésem, kb. másfél-két héttel később tudtam csak újra edzeni. De legalább egy életre megtanultam a leckét! 😉

Van egy másik dolog a betegséggel kapcsolatban, amire figyelned kell!
Ugye, ha beteg vagy, általában nincs étvágyad egy pár napig és fogyást tapasztalsz. Viszont ez a fogyás gyakran izomból történik, mivel a zsírhoz nyúl a test a legvégső esetben. Ezért figyelni kell a fehérje fogyasztásra, ne hagyd, hogy leépüljenek az izmaid, amiket korábban kemény munka árán sikerült felépítened.

A lényeg, hogy szinte mindenre találsz természetes megoldást: vitamin, ásványi anyag, zöldségek és gyümölcsök, gyógynövények. Mind kezelés, mind pedig megelőzés szempontjából egyaránt.

Tehát, ha teheted ne vegyél semmilyen gyógyszert, csak a legvégső esetben. Kevésbé komoly esetekben felejtsd el a gyógyszereket.

Remélem segítségedre lesznek ezek a tanácsok, és egészségesen élvezheted az ünnepeket és az új évet is.