1. RÉSZ: MIÉRT KÖVETED EL ÚJRA ÉS ÚJRA ÉS ÚJRA UGYANAZT A HIBÁT?

Ez a cikk az első része annak a mini sorozatnak, melyben hasznos tanácsokat szeretnék nyújtani neked, hogy végre te is elérd az álomalakod.

Itt a nyár és ilyenkor még égetőbb a kérdés, hiszen ki akarná rejtegetni magát bő ruhákban, amikor egy kis munkával és odafigyeléssel formás és feszes idomokat is villanthatunk.

Jelentem ismét megérkezett a nyár, előkerültek a rövidnadrágok, a toppok, szoknyák és persze a fürdőruhák is.

Minden olyan ruhadarab, ami valószínűleg 7-8 hónapja eddig valahol a szekrényed mélyén lapult.

Jó eséllyel ilyenkor szembesülünk azzal, hogy kicsit vagy éppen nagyon is elengedtük magunkat és a mérleg vagy a tükör nem pont azt mutatja, mint amit látni szeretnénk.

Ebben az esetben a kezdeti sokk után őrült diétába kezd az ember lánya és ez általában kéz a kézben jár a koplalással.

Amivel legtöbb esetben drasztikusan lecsökkented a felvett kalóriát, aminek csökkent energiaszint lesz a következménye, és persze a zsírraktáraidhoz fog nyúlni a szervezeted, szóval „beindul” a fogyás.

Örülsz is magadnak, megveregeted a vállad, hogy milyen ügyes vagy, de igazából egyrészt nem leszel formás maximum plöttyedt, hiszen gyanítom, hogy az edzés nem szerepel a napi rutinodban vagy ha igen, tuti, hogy nem valami intenzíven. (Futástól nem leszel formás, fogyni fogsz, de a formás popsihoz, szép kerek vállhoz kellenek a súlyzós edzések, saját testsúlyos edzések is.)

Másrészt pedig ezzel lelassítod az anyagcseréd, merthogy igazodik a kevesebb kalóriához.

És mi történik, amikor látjuk az eredményt, egyből fellélegzünk és jöhet egy-két csaló kaja, kicsit elengeded magad…aztán már nagyon is, és ennek a következménye a visszahízás, sőt általában még plusz kilók is feljönnek. Szóval ez a jojo-effektus.

És ez megy éveken át, újra és újra.

Mintha sose tanulnánk a hibáinkból. Persze mindig új módszereket próbálunk ki, de a vége mindig ugyanaz.

A nyár küszöbén állva elégedetlenül nézzük magunkat a tükörben.

Csakhogy a legtöbb embernek azért nem megy az alakformálás, mert nem tudja, hogyan is működik pontosan a teste.

A tested átformálása 60%-ban a táplálkozástól, 30%-ban az edzéstől és 10%-ban egyéb életmódbeli tényezőktől függ.

Vagyis ebből következik, hogy az egészséges testi-lelki állapot eléréséhez, megtartásához, ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben;

 • megfelelően összeállított étrendre,
 • rendszeres testmozgásra,
 • regenerációra, lelki egyensúlyra van szükségünk.

Nézzük meg közelebbről mit is jelentenek ezek egyesével;

 1. Az első és legfontosabb a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás

Nem csak az alakod, de az egészséged is 60%-ban a táplálkozásodon múlik. Vagyis egy kiegyensúlyozott étrenddel rengeteget javíthatsz a tested állapotán, gyógyíthatod a szervezeted, jobbá teheted a közérzeted.

Sajnos az emberek többsége még ma is összekeveri az egészséges táplálkozást a fogyókúrával, a diétát pedig a koplalással. Sokan úgy gondolják, hogy az egészséges életmód egyenlő azzal, hogy lemondunk minden finomságról, amit eddig szerettünk.

Akár ideális a testsúlyunk, akár fogyni szeretnénk az egészséges táplálkozás nem fogyókúra. Ahhoz, hogy egészséges életmódot folytassunk, elengedhetetlen egy egészséges étrend követése.

2. Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás számos egészségügyi előnnyel jár, nem mellesleg óriási mértékben javítja a hangulatod, közérzeted, elűzi a stresszt és depresszió ellen is hatásos.

 • Erősíti az immunrendszert,
 • a szív és keringési rendszert,
 • csökkenti az ízületi fájdalmakat és merevséget,
 • a magas vérnyomást,
 • rendszeres edzéssel megelőzhető a 2-es típusú cukorbetegség,
 • és megfelelő étrend mellett visszafordítható az inzulinrezisztencia,
 • és kiemelt szerepe van az elhízás megelőzésében és kezelésében is.

Viszont, ha edzel, ne ess túl a ló másik oldalára, hetente iktass be legalább 1 regenerációs napot, és hagyd pihenni az izmaidat.

Sajnos hajlamosak vagyunk az utolsó pillanatban rájönni, hogy edzeni is kell a jó formához, ezért elkezdünk vadul, megállás nélkül edzeni, kizsigerelve a testünket. Főleg úgy, hogy közben még éheztetjük is. A lehető legrosszabb kombináció.

Ne feledd; a túl sok edzés is káros!

3. Más életmódbeli tényezők

Ez magába foglalja a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást és pihenést. (az alvás napi minimum 7-8 óra legyen) Ez az egyik legfontosabb tényező; alvásra és pihenésre szüksége van a szervezetednek, izmaidnak és a lelkednek is.

Egyébként is az izom nem az edzés alatt épül, hanem az azt követő pihenőidőben.

És végül, de nem utolsó sorban, foglalkozz a lelkeddel.

Sokan nem gondolják, a testünk fizikai tüneteit mindig lelki dolgok előzik meg, még ha nem is vagy tudatában. Gondoltad volna, hogy az epebántalmak mögött elfojtott érzelmek állnak?

Szánj magadra, a belső énedre, vágyaidra időt, hisz felelős vagy önmagadért. Ha jól érzed magad a bőrödben, boldog vagy, akkor a családod, gyermekeid, házastársad is szívesen van veled és ösztönzőleg hat rájuk az erőd és önbizalmad.

Összegezve

Életmódod átalakítása akkor lesz igazán sikeres és tartós, ha lépésről lépésre haladsz, legyen szó alakformálásról vagy akár egészségügyi problémáról.

Az étrendünk hatással van közérzetünkre, életünk minőségére, élettartamunkra, alakunkra.

A táplálkozási szokásainknak már kismértékű megváltoztatása is jelentősen befolyásolja az alakunkat, ezért nem szabad félvállról venni.

Vess véget a koplalásnak!

Te is azok közé tartozol, akik megrekedtek a fejlődésben, és sehogyan sem tudják leadni azokat a fránya kilókat, bármit is tesznek, esznek vagy éppen nem esznek?

 

Eleged van abból, hogy egy helyben toporogsz, szinte csak vizen élsz, vadul edzel heti 5-ször, mégsem fogysz??

Ha így van, akkor várd a következő levelem, mely hamarosan érkezik!

A sorozat második részében elmagyarázom, hogy manapság milyen téves, téged is akadályozó elképzelések vannak arról, hogyan lehet lefogyni és elérni az álomalakot.