2. RÉSZ: LERÁNTOM A LEPLET AZ INTERNETEN KERINGŐ TOP CSODADIÉRTÁKRÓL!

Ha olvastad a sorozat 1. részét , akkor már tudod, hogy mik a sikeres alakformálás alapkövei. Amennyiben valamiért kimaradt, ide kattintva tudod bepótolni az 1. részt.

Ami, mint most már tudjuk 60% táplálkozás, 30% mozgás és 10% egyéb életmódbeli tényezők függvénye.

A mai, második leckében eggyel tovább lépünk és meg fogod érteni, hogy miért haszontalanok az interneten keringő különböző csodadiéták.

Ebben a cikkben arról írok, hogy miért követsz el hatalmas hibát, ha kizárólag csodamódszerekkel, varázskapszulákkal és praktikákkal próbálsz meg lefogyni.

Sajnos ezek a módszerek sok esetben nemhogy segítik, de hátráltatják az előrehaladásod, miközben számos negatív következménnyel is szembesülnöd kell.

A cikkel nem célom megsérteni senkit, pusztán a saját véleményemet és tapasztalataimat osztom meg. Úgy érzem táplálkozási tanácsadóként kötelességem felhívni erre a figyelmet.

Szóval az 1. cikkből kiderült, hogy az étkezés a kulcsa annak, hogy neked is szép, feszes és formás tested legyen.

Tehát, ha céljaid vannak az alakformálással kapcsolatban, akkor nem elég csak edzeni, kikerülhetetlen, hogy az étkezési szokásaidon is változtass.

De valószínűleg te már ezt is tudod, csak éppen holtbiztos, hogy nem a tuti fogyókúrától leszel formás, feszes és nem utolsó sorban egészséges.

Ma már a különféle magazinoknak és az internetnek hála az ABC minden egyes betűjére jut valamilyen őrült diéta.

Ezekkel az a legnagyobb probléma, hogy hosszú távú fenntartható eredményt egyikkel sem lehet elérni. Sajnos mindig előjön a jojo-effektus. –> ez talán már sok mindenkinek ismerős.

Nos, lássuk be, hogy az egyes diéták, olyan megszorításokat eszközölnek, amiket a diéta ideje alatt is nehéz fenntartani, nemhogy a diéta után.

Csemegézzünk pár ilyen fantasztikus diétából:

 • 90 napos diéta, ez a szétválasztó diéta: fehérjenappal kezdődik, ezt követi a keményítőnap, szénhidrátnap és a gyümölcsnap, majd ismét a fehérjenap következik, így követi egymást a 4 nap sorban, 90 napon át. Nagy súlyfelesleg esetén lehet vele fogyni, szép eredményeket elérni, de a többségnek, ha nem is azonnal, de később visszajön a leadott súly jó része. És ez a jobbik eset, hiszen van, akinek a szervezetét ez a diéta teljesen tönkreteszi.

 

 • Atkins diéta: lényege a szénhidrát-bevitel csökkentése annak érdekében, hogy a szervezet az elraktározott testzsírt alakítsa át energiává. Nagyon sokmindenkinek bevált, de azért ez is, mint a legtöbb diéta vita tárgyát képezi hatékonyságát tekintve, illetve, hogy milyen negatív hatásokkal párosul a szervezetre nézve.

 

 • csirke-rizs-brokkoli-tojás klasszikus fitnesz diéta : kb 1 hónap szenvedés, tojás és csirke undor (szerencsére már újra eszem mindkettőt) lett a végeredmény nálam. Nyilván pár kilótól megszabadultam, de ahogy vége volt, újra ettem és vissza is jött minden.

 

 • szűz tea, szűz tea kapszula – folyamatos wcre járás, nem éri meg, mert visszajönnek a kilók.

 

 • szénhidrát hintáztatás: ez is olyan, hogy minden szervezet más, mindenkinek más válik be…de hosszútávon nekem ez sem működött igazán.

 

 • fehérje diéta: van tudományos alapja, de hosszútávon tarthatatlan, hiszen a diéta alapja, hogy a bevitt kalóriák számát nagyon lecsökkentjük, és próbálunk a lehető legtöbb fehérjét enni azért, hogy minimalizáljuk a fogyás közbeni izomvesztést és emellett maximalizáljuk  a zsírvesztést. Nem is könnyű tartani magunkat hozzá (mivel alig ehetsz valamit) és hosszútávon tarthatatlan, sőt nem is egészséges.

Most csak párat írtam le, de a kölönböző sláger diéták folyamatosan jönnek és mennek, új forradalmi “varázspirulák” kerülnek be a köztudatba majd elbuknak.

Leginkább azt látom, hogy nagyon sok tanács jól hangzik, viszont ezek pontosan így lettek kialakítva azért, hogy megragadják az emberek figyelmét.

Szóval egy szó, mint száz, én már nem hiszek:

 

 • csodaszerekben,
 • túl alacsony kalóriában,
 • túl alacsony szénhidrátban,
 • túl alacsony zsírban,
 • azonos sablon megoldásban, ami mindenki számára tökéletes, hiszen mindannyian különbözünk,
 • egyoldalú étkezésben,
 • bizonyos ételek kiiktatásában, anélkül, hogy vizsgálatokkal alátámasztanánk,
 • abban, hogy a feldolgozott ételek jók lehetnek – attól függetlenül, hogy diétás-e.

Na és akkor jöjjön az, amiben hiszek:

 

 • először is a finomított fehér liszt és cukor nem jó!
 • legyen kiegyensúlyozott a táplálkozásunk (80-20),
 • nincs szükségünk feldolgozott ételek fogyasztására,
 • friss alapanyagokból, magunknak főzzünk (látjuk és tudjuk mi kerül a testünkbe),
 • ez egy életmód, amit egy életen át tudsz élni,
 • tudd, hogy mi a jó neked (ne azért ne fogyassz tejterméket, mert mindenhol azt olvasod, hanem azért mert mondjuk érzékeny vagy rá),
 • egyénre szabott étrend, saját igényeinkre, életstílusunkra szabva.

Összegezve

Ha valódi eredményt szeretnél elérni, meg kell értened, hogy ez csakis egy hosszú távon fenntartható, egészséges étrenddel lehetséges.

Az egészséges és diétás étrend nem egyenlő az éhezéssel vagy az ízetlen ételekkel.
Egy diétás étrend is lehet tápanyagokban gazdag és finom.

És ebben nem is igazán maga a módszer a kulcs, sokkal inkább a fenntarthatóság.

Egy olyan rendszert kell találnod, amit könnyű betartani és amihez ragaszkodni tudsz mindenféle drasztikus megvonások nélkül.

Feltételezem, hogy Te valódi megoldást keresel, hogy egészségesen  akarsz lefogyni, és fenn is akarod tartani azt egy életen át.

Tudom, most azt kérdezed magadtól, hogy mi újat mondhatok még, amit te ne tudnál?

 

Milyen olyan megoldás létezik még, amiről te nem hallottál, vagy még ne próbáltál volna?!

 

Hogy mire van szükséged a hatékonyabb és éhezésmentes fogyáshoz, mi tud valóban segíteni?

Ne aggódj a sorozat harmadik része pontosan arról fog szólni, hogy ezeket a kérdéseket megválaszolom.

A válasz pár nap múlva kiderül. Addig is várd a következő levelem, hamarosan jelentkezem!