TOP 5 női kifogás az edzés ellen

Ebben a cikkben szeretnék rávilágítani arra, hogy melyek azok a leggyakoribb kibúvók, amik “segítenek” neked abban, hogy kihagyd az adott napi edzést.
Saját tapasztalataim alapján készítettem ezt a listát, sajnos ennél több is van, és sajnos nagyon sokszor élünk a kifogásokkal. Pedig mindannyian tudjuk, vagyis remélem tudjátok, hogy mennyi pozitív élettani hatása van a sportnak (pl.: stresszlevezetés, jó közérzet, magabiztosság, fejleszti a memóriát, stb.)

Mint tudjuk minden kezdet nehéz, főleg, ha életmódváltásról van szó. Ilyenkor rendszerint eldönti az ember, hogy elkezd rendszeresen sportolni. Sajnos ez valamiért mégsem valósul meg, mert az emberek lusták (ez tény!) és mindig könnyebb kibúvókat találni az edzés alól, mint valóban elmenni mozogni.

Sokszor a könnyebb ellenállást választjuk, jönnek a kifogások, például nincs kedvem, fáradt vagyok, esik az eső, vagy éppen a hó, már sötét van, nem ettem, menstruálok, főznöm kell, takarítani stb. A nők ebben is verhetetlenek, valahogy sosem fogyunk ki a kifogásokból, mindig találunk valamit, hogy éppen miért ne menjünk el edzeni.

 

Íme a top 5 női kifogás (nyugodtan kiegészítheted ;)):

1# Nincs rá időm

Kétség sem férhet hozzá, ez a leggyakoribb mind közül. Egy igazi aduász, hiszen ezt bárki mondhatja. A mai rohanó világban mindenki baromira elfoglalt, de azért netezni, facebookozni, instázni, TV-zni, sorozatokat nézni valahogy mégis mindenkinek van ideje.

Az egyik legnagyobb közhely, hogy arra van időd, amire szakítasz, de mégis igaz. Biztos vagyok benne, hogy ha leírnád, hogy miket és mennyi ideig csináltál egy nap, akkor egyből rájönnél, hogy van 20-30 perced a mozgásra, csak éppen nem akarod arra szánni az időt.

Ráadásul akár otthon is tudsz edzeni, és a kedvenc műsoraidat is nézheted közben vagy hallgathatsz valami hasznosat.

Csak rajtad múlik!

 

2# Nincs pénzem

Hányszor, de hányszor hallottam már ezt is. Tipikus. De nyilván mindenkinek van otthon egy edzőcipője, ami teljesen elegendő is. Nyisd ki az ajtót és irány a természet. A tél kivételével tudsz kint a szabadban futni, biciklizni, és egy padnál pár gyakorlatot csinálni. Ez nem kerül semmibe, nem lehet kifogás. ?

Télen pedig simán tudsz otthon is edzeni, saját testsúlyos gyakorlatokkal is tömve van az internet. Ha már napi x órát netezel, legyen hasznos, nézz szét, rengeteg otthoni edzésterv található az interneten, a kezdőtől a haladó szintig. Tehát nem kell vagyonokat költened edzőtermi bérletre, nem kötelező mindenkinek edzőteremben edzeni.

Másrészt pedig hogy van az, hogy edzésre nincs pénzed, de cigire, „szemét” kajára vagy épp bulikra és alkoholra meg van? Mit gondolsz nem lenne jobb, ha ugyanazt a pénzt a mozgásra, az egészséges életmódra fordítanád?

 

3# Nincs egy göncöm se, amibe edzhetnék

Ez is egy tipikus női kifogás. Mert hát nyilván nem mindegy, hogy miben edz az ember. Persze én is szeretek olyan ruhában edzeni, amiben jobban érzem magam, szebbnek, izmosabbnak látom magam, mert ezektől az érzésektől jobban megy az edzés, jobb lesz a teljesítményem.

Viszont egy kezdő életmódváltónak felesleges méregdrága (mert valljuk be nem olcsóak az edzőruhák) ruhákra költeni, számos más, sokkal fontosabb dolgot kellene helyette venni, például: minőségi ételek, alapanyagok (zöldés, gyümölcs…), vitaminok, fehérje, terembérlet…

Ha más megoldás nincs, akkor vegyél fel egy kinyúlt pólót vagy egy szakadt trikót, egy rövidgatyát és ne menj el sehova, hanem otthon, kényelmesen nyomj le egy tetszőleges edzést.

4# Túl kövér vagyok

Sokan azért nem mennek el edzeni, mert túl kövérnek érzik magukat. Attól félnek, hogy kinézik őket a teremből, mindenki őket figyeli, ahogyan bénáznak. Hidd el ez nincs így. Legalábbis a normálisabbak magukkal vannak elfoglalva, saját edzésükre koncentrálnak, nem pedig másokat vizslatnak.

És hát ugye pont azért mész edzeni, hogy ezt a problémádat megold, nem? Fogyókúra közben nem elég a táplálkozásra figyelni, mindenképp érdemes edzeni is, hiszen egyrészt így könnyebben eléred a kalóriadeficitet, másrészt pedig erősítesz, izmosodsz, felépítesz egy alap állóképességet.

Ne foglalkozz azzal, hogy mások mit gondolnak. Tegyél fel egy szemellenzőt, és tarts ki a célod mellett!

Szedd össze magad és irány a terem!

5# Megvárom a következő hetet/hónapot

Ha már az elején így állsz hozzá, akkor máris borítékolom neked, hogy ebből semmi nem lesz, sem a jövő héten, sem a jövő hónapban, de még valószínűleg jövőre sem.

Nincs olyan, hogy jövő hét, jövő hónap, csak ma. Kezdd el még ma!

Ugyan mitől lenne jobb a hétfő, mint mondjuk a kedd vagy a péntek. Vagy miért jobb 1-jén elkezdeni, mint mondjuk 10-én vagy 23-án?? Ha valamit eldöntesz, kezdj bele azonnal, különben csak egy ábránd, egy megvalósítatlan álom lesz az egész.

Ne halogass, vágj bele még ma, mert annyival hamarabb éred el a kitűzött célodat!

Mind emberek vagyunk, ami azt jelenti, hogy sokszor a könnyebbik utat akarjuk választani. Nem edzeni valóban könnyebb, mint elmenni és lenyomni egy edzést. Viszont ez nem megoldás. Gondolj bele, hogy edzés után mennyivel jobban érzed magad? Kerekedj felül a lustaságodon, csináld meg és győzd le önmagad.

Ha egyedül nem megy, akkor nézd meg a honlapon az órarendeket és válassz magadnak megfelelő időpontot, helyszínt és gyere el egy edzésre. Eddzünk együtt, hiszen csapatban minden könnyebb!