EMÉSZTÉSÜNKBEN REJLIK A TITOK

Ebben a cikkben szeretnék neked segítséget nyújtani abban, hogy hogyan érd el, hogy a te hasad is lapos és tónusos legyen. Közeledik a nyár és ilyenkor még égetőbb a kérdés, hiszen ki akarná rejtegetni a hasát egy egyrészes fürdőruhában?! amikor egy kis munkával és odafigyeléssel gyönyörű, lapos hasat is villanthatunk a strandon.

Talán már te is hallottál arról, hogy táplálkozásunk legfőbb összetevői a fehérjék, szénhidrátok és a zsírok, ezek az ún. kalorigén, vagyis energiát hordozók.

Szeretném, ha megértenéd, hogy mik is ezek pontosan, illetve, hogy minek mi a szerepe, hogyan hasznosul a szervezetünkben, és mikor mit érdemes enned, a célod függvényében.

Ezenkívül még szükségünk van mikrotápanyagokra is; vitaminokra és ásványi anyagokra.

Ne izgulj, ha most még érted, mik ezek, mert ezen az oldalon végig foglak vezetni mindenen, hogy megértsd a tested működését.

Egy nagyon fontos dolgot meg kell megértened. Fogyni csak akkor tudsz, ha a bevitt kalória mennyisége kevesebb, mint amennyit a szervezeted elhasznál.

Mert az ehhez szükséges energiát “jó esetben” a szervezetedben tárolt zsírból tudod pótolni. Ezáltal csökken a súlyod. Viszont valószínűleg azért került rád felesleg, mert az addigi étkezési szokásaiddal több kalóriát vittél be a szervezetedbe, mint amennyit felhasználtál. Szóval, ha a fogyás után visszaállsz ugyanarra, akkor értelemszerűen visszahízol, sőt még plusz kilók is rakódhatnak rád. (Jojo-effektus)

Ebből a szempontból a szervezet egy viszonylag egyszerű szerkezet, többnyire az akarattal, elszántsággal, esetleg a tudással van a probléma.

A testünk működése tökéletesen alkalmazkodik ahhoz, amit a szervezetünkbe juttatunk, pontosan tudja mikor mire van szükségünk és ennek megfelelő emésztési folyamatot indít el.

Természetesen mindannyian mások vagyunk, viszont az egészséges emberek emésztési folyamatai ugyanolyan módon mennek végbe.

Ha bármilyen emésztési problémánk van, akkor azt általában a stresszre fogjuk, vagy hogy túl gyorsan ettünk, illetve, hogy fűszeres, nehéz ételeket fogyasztottunk. Pedig ez nem teljesen helytálló.

Az emésztőrendszerünk és annak működése normális állapotban egyforma/ugyanolyan, ezáltal a szervezetünk minden ételre, ételpárosításra ugyanúgy reagál. Változatosan kell étkeznünk és az ételeinket úgy kell összepárosítani, hogy azok hasonló emésztésűek legyenek, az így biztosított tápanyagfelszívódást sokkal jobb, ráadásul jobban hasznosítjuk a bevitt ételt, ezenfelül az emésztést követő, puffadás, levertség, fejfájás, fáradékonyság, hasmenés vagy görcsök is enyhülnek. Sőt akár el is tűnhetnek és még a zsírpárnák is rohamosan elvékonyodnak.

A másik nagyon fontos dolog, hogy nem minden étel megemésztése vesz igénybe ugyanannyi időt.

Például a gyümölcsök viszonylag hamar megemésztődnek, ezáltal gyorsan kiürülnek a gyomorból. Tökéletes méregtelenítők a szervezet számára, mivel magas a víztartalmuk. Azért pár fontos dologra oda kell figyelni a gyümölcsfogyasztás során, melyeket később részletezni fogok.

A keményítőben gazdag ételek (rizs, krumpli, tésztafélék, lisztes tápanyagok) emésztéséhez hosszabb időre van szükség, sőt a húsokéhoz még ennél is többre.

A sikeres, egészséges és tartós diéta titka nem abban rejlik, hogy kevesebbet kell enned, mint eddig, hanem abban, hogy előnyben kell részesíteni az alacsony kalóriasűrűségű, magas rosttartalmú növényi eredetű ételeket.

(A kalóriasűrűség egy adott tápanyag vagy étel egy egységnyi térfogatában lévő kalóriamennyiséget mutatja meg. Vagyis minél kisebb egy étel kalóriasűrűsége, annál többet ehetünk belőle egy adott kalóriakereten belül maradva.)

Viszont ez nem jelenti azt, hogy csak zöldségeken kell élnünk, de lehetőleg a táplálkozásunk 2/3-át növényi eredetű élelmiszerek alkossák: zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, gabonák.