MIÉRT OLYAN NEHÉZ LEFOGYNI ÉS EGÉSZSÉGESEN ÉLNI 2023-BEN?

Ha egy kifejezéssel kellene leírnom a fogyás és alakformálás területét a 21. században, akkor az valószínűleg a „totális zavar” lenne.

Mind látjuk, hogy a fogyás (és az elért súly megtartása) valamint a vele járó kedvező hatások (pl.: egészség, jobb közérzet, önbizalom) mindenki számára kiemelt szereppel bírnak.

Ennek ellenére valószínűleg kevés embernek van helyes elképzelése arról, hogy ezt mi módon érje el egészségesen, illetve anélkül, hogy utána visszahízna.

És szerintem a mai világban ez teljesen érhető, hiszen az elmúlt évtizedekben az élet megváltozott, nagyságrendekkel bonyolultabbá vált.

Tehát ebben a cikkben egyelőre azt a kérdést szeretném megválaszolni, hogy manapság miért olyan nehéz lefogyni, megtartani a súlyt és tartósan egészségesen élni.

Szerintem önmagában már ez is könnyebbé fogja tenni, hogy válaszokat találj és elindulj a helyes úton.

Konkrétan 4 tényezőt szeretnék bemutatni, melyek félrevihetnek a tartós fogyás és az egészség útján, ezért érdemes rendet vágni közöttük, hogy könnyebb dolgod legyen.

Szív csillagtérkép

Lakatos Zsanett | Fitnesz és életmód tanácsadó

1. A BŐSÉG ZAVARA

Az élet szinte minden területére igaz, hogy manapság iszonyatosan sok lehetőség és információ áll a rendelkezésünkre, mely egy idő után könnyen összezavarhat minket.

Igaz ez a fogyásra és az egészséges életmódra is, ezért nehéz átlátni, hogy a sok egymásnak ellentmondó tanács és módszer közül Neked mi lesz hasznos.

Gondolj csak bele, hogy hány féle tanácsot és módszert hallottál már a fogyás és alakformálás területén?

Divatos fogyókúrák, edzésmódszerek, zsírégető tabletták, étkezéshelyettesítő porok ezrei, melyek azt sugallják, hogy segítségükkel pár hét alatt sok-sok kg zsírtól tudsz megszabadulni.

“A barátnőm barátnője egy „speciális” kúrával fogyott le 2 hét alatt…”

A TV-s celeb 12 kg-ot fogyott 4 hét alatt a legjobb étkezéshelyettesítő shakkel, egy távoli rokonod fogyasztó teával dobott le 8 kg-ot, és hasonló történetek.

Természetesen mindez egészségesen, éhezés, erőlködés és mellékhatások nélkül, az elért súlyt megtartva történt. 😊

Eközben az egyik kollégád a zsírégető és alakformáló övre, a másik a kocogásra, a harmadik a ketogén diétára, a szomszéd néni pedig az infrás zsírégető gépre esküszik.

A kedvenc bloggered viszont megint másról beszél, ezért végképp össze vagy zavarodva és hetente ugrálsz a módszerek között.

Mindez egyre több kudarcélménnyel társul, mely miatt a későbbiekben egyre nehezebbé válik újra belevágnod az életmódváltásba.

Összefoglalva: manapság egyáltalán nem könnyű eldönteni, hogy a számtalan fogyással kapcsolatos tanács közül melyiknek szabad hinni, valójában mi működik.

Amit tehetsz, hogy hiteles, tudományosan alátámasztott forrásból tájékozódsz, és egy kicsit szkeptikusabb leszel a legújabb csodamegoldással.

Nem lehet, hogy ha elég lenne bekapni egy kapszulát, akkor mindenki jól nézne ki?

2. MODERN ÉLETMÓD

Szerintem nem titok, hogy a mai „modern” életmód szintén nem támogatja a fogyással, egészséggel kapcsolatos célok elérését.

Néhány példa:

Míg régen többségében fizikai munkát végeztünk és mozogtunk, addig ma sokan egy székben töltjük a napot.

Míg régen sok helyre gyalog vagy biciklivel jártunk, addig ma már a sarki boltba is autóval megyünk.

Míg régen a szabadban, mozgással töltöttük a szabadidőnk egy részét, addig ma a TV, telefon, számítógép jelenti a kikapcsolódást.

 Míg régen 10 perccel korábban felkeltünk, hogy készítsünk egy egészséges reggelit, addig ma inkább a munkába menet beugrunk a pékségbe és rengeteg cukrot, zsírt adunk a testünknek.

Míg régen jó volt a víz, addig ma sokan csak cukros üdítőt hajlandók inni.

Míg régen alig volt 1-2 bolt a faluban, akkor is minimális választékkal, addig ma minden sarkon ott egy pékség, édességgel és csipszel teli kisbolt.

Egy ilyen helyzetben pedig ugyan kinek van annyi ereje, hogy egy fárasztó és stresszes munkanap után azt mondja, hogy inkább edzek, minthogy leüljek a TV elé és nasizzak?

És ezt még jó sokáig tudnám folytatni, de a lényeg, hogy a modern világban sajnos egyre könnyebb többet enni és keveset mozogni.

Ráadásul sokan szélsőségekben gondolkodnak: aszkéták (kpkemény diéta, rengeteg edzés) vagy hedonisták (csak eszek és nulla mozgás) akarnak lenni. Szerintem egyik sem járható út, a megoldás a kettő között van.

Összefoglalva: a mai világ sok szempontból nem kedvez a fogyást és az egészséget választó emberek. Viszont ezt ne használjuk mentségnek, mert tudatossággal és jó döntések meghozatalával elérhetjük céljainkat, számos példa van rá.

3. IRREÁLIS ELVÁRÁSOK

Az elmúlt évtizedekben a hogyan kellene kinéznem, a mit kellene tennem érte, és a mennyi ideig kellene tennem érte elképzeléseink gyökeresen megváltoztak.

Az interneten, a TV-ben és az újságokban szereplő reklámok, fotó modellek és híres emberek azt a vágyat ültetik el benned, hogy Neked is hozzájuk hasonlóan kell kinézned.

A fogyókúrákat, diétákat, zsírégető kapszulákat, étkezéshelyettesítőket felvonultató reklámok azt sugallják, hogy segítségükkel a vágyott eredményeket nagyon rövid idő alatt, Te is könnyedén el tudod érni.

Holott tudnod kell, hogy amikor egy ismert személy azt mondja, hogy ő ezzel a termékkel vagy azzal az eszközzel fogyott le, akkor ő valójában reklámoz, melyért szinte biztosan valamilyen juttatásban részesül.

Ráadásul szinte borítékolható, hogy nem azzal a 4 hetes fogyókúrával vagy zsírégető kapszulával adta le a 12 kg súlyfelesleget egészségesen, zsírból, nem azért néz ki jól.

Azért van jó alakja, azért nincs rajta felesleg, mert hónapok, évek óta rendszeresen mozog, aktív életet él és egészségesen táplálkozik, nem pedig azért, mert minden nap bevesz 1 kapszulát.

Erről a későbbiekben részletesen lesz szó, most csak azt kell tudnod, hogy amit az interneten, a TV-ben, az újságokban, a reklámokban látsz, az gyakran nem fedi a valóságot.

A probléma viszont, amikor a látottakat elhiszed, majd pedig a reklámban szereplő celebhez és az ígéretéhez kezded el mérni magad.

Amint elhiszed, hogy az évek alatt felszedett kilókat semmittevéssel, pár hét alatt le tudod adni, akkor csak csalódás érhet, mert a fogyás nem így működik.

A sorozatos csalódások miatt pedig könnyen arra a téves következtetésre juthatsz, hogy nem is tudsz lefogyni, neked ez nem való, ezért hagyod a francba az egészet. Holott csak annyi történt, hogy a reklám fals ígérete miatt irreális elvárásaid voltak.

Például ha tudod, hogy az előtte-utána képek gyakran beállítottak, akkor reálisabban fogod látni a reklámokat.

Ha tudod, hogy az egészséges fogyás üteme hetente kb. 0,3-0,5 kg, akkor már nem fogod elhinni, hogy 1 hét alatt 4-5 kg-ot is leadhatsz.

Ha tudod, hogy a zsírégető öv fokozza az izzadást, és azért mutat kevesebbet a mérleg, mert vizet vesztettél, akkor nem fog csalódás érni, amikor hetek után sem sikerült zsírt leadnod.

Ezek a dolgok apróságnak tűnnek és némi utánajárással mindenki számára könnyen érthetőek, cserébe sok csalódástól ítélnek meg.

 

Összefoglalva: ne támassz irreális elvárásokat magaddal szemben a média és a reklámok üzenetei miatt, különben könnyen kudarcban lehet részed.

Légy szkeptikus minden olyan ígérettel szemben, mely nulla befektetéssel, rövid idő alatt hihetetlen eredményeket ígér.

4. VISSZAHÚZÓ KÖRNYEZET

Veled is történt már olyan, hogy elkezdtél életmódot váltani (egészséges táplálkozás, sport, több alvás, cigi-alkohol letesz, stb.) de valaki valamilyen módon hátráltatott benne?

Voltak szövetségeseid, akik bíztattak, de szép számmal akadtak „ellenségek” is, akik megjegyzéseket tettek, piszkáltak, nem támogattak és visszahúztak.

Például elkezdtél tudatosan és egészségesen táplálkozni, de a család, kollégák, ismerősök beszólogattak, hogy: „Te már megint diétázol és nem normális kaját eszel?”

Velem történt már hasonló, amikor legutóbb étteremben voltunk a családdal. Én húst és köretnek zöldséget ettem, mert nem igazán voltam éhes.

Persze gyorsan meg is kaptam, hogy „na Zsani már megint az alakjára vigyáz, még egy családi összejövetelen sem tud egy jót enni”.

(Mindezt úgy, hogy utána mindenki alig élt a sok kajától, én viszont nagyon jól éreztem magam.)

Természetesen tudok nagyokat és jókat enni, köszönöm szépen. 😊 Azonban akkor én nem voltam éhes, elég volt, amit rendeltem.

Ha valami nem esik jól, akkor nem fogom csak azért teletömni magam, mert mindenki más így jár el.

A lényeg, hogy történnek ilyen dolgok, csak más formában.

Például eldöntöd, hogy mostantól minden másnap edzel otthon 30 percet, de az anyós beszól, hogy miért nem a gyerekkel és a házimunkával vagy a férjeddel foglalkozol.

Vagy elhatározod, hogy kevesebb csipszet, csokit, cukros üdítőt, stb. fogyasztasz, és megkéred a párod, hogy mostantól Neked ne vásároljon ilyen élelmiszereket.

Azonban ő ezt figyelmen kívül hagyja és továbbra is minden este pizzát és kólát rendel, melyet egy tál chipssel öblít le. Természetesen így elképesztően nehéz dolgod lesz nemet mondani és változtatni.

Ez csak néhány példa, de valószínűleg a Te életedben is történik vagy történt már hasonló.

A gond, hogy mindezzel gyakran iszonyatosan nehéz szembemenni, mert az ember a természeténél fogva hajlik az együttműködésre és a megfelelésre.

Viszont mi a fontosabb? Engedni a környezet nyomásának és lemondani a céljainkról, vagy inkább lefogyni és egészségesen élni?

Ezért kell kijelenteni, hogy te nem játszod ezt a játékot, hanem meghatározod, hogy mostantól akkor is elmész minden reggel sétálni, este pedig már nem eszel szemét kaját, ha valakinek ez nem tetszik.

Szóval nem, nem kell még két sütit betolni a főétel után, ha már nem vagy éhes csak azért, mert vendégségben vagy.

Nem, nem kell kihagyni a vasárnapi edzést, „csakme vasárnapvan” és beszólt valaki, hogy inkább foglalkozz mással.

Természetesen egy ideális világban a leírtak fel sem merülnének, de nem élünk ideális világban, ezért Neked kell ragaszkodnod az elveidhez és kiállni magadért.

 

Összefoglalva: ismerd fel, hogy kik a szövetségeseid és kik az ellenségeid a céljaid elérésében.

Vedd körbe magad támogató emberekkel, és lehetőleg próbáld meg elkerülni vagy ignorálni azon személyeket, akik nem segítenek egyről a kettőre jutni.

Ne feledd: az ember mindig az 5 legközelebbi ismerősének az átlaga. Ha olyan emberekkel veszed magad körbe, akik folyamatosan beszólogatnak, mert próbálsz egészségesen élni, akkor nehéz dolgod lesz.

KONKLÚZIÓ

2022-ben lefogyni, megtartani a testsúlyt és egészségesen élni sokak számára komoly kihívást jelent.

Ha belegondolsz, a rengeteg lehetőség (fogyókúrák, diéták, táplálékkiegészítők, fogyasztó eszközök, edzésmódszerek) könnyen megbéníthat minket, egyáltalán nem arról van szó, hogy mindenki ugyanarról az egyetlen megoldásról beszélne.

A mozgásszegény és hizlaló ételek fogyasztását támogató „modern” életmód sem kecsegtet sok jóval: nehéz ellenállni a csábításnak, legyen szó passzív időtöltésről vagy a cukros és zsíros nassolni valókról.

Ehhez jönnek a média által közvetített irreális elvárások, valamint a környezetünkben élő visszahúzó személyek is, még nehezebbé téve a terepet.

Éppen ezért szükséges tudatos lépéseket tennünk, hogy felismerjük a hátráltató tényezőket, valamint ne hagyjuk, hogy befolyásoljanak minket.

Ebben a cikkben felsoroltam 4 tényezőt, melyek komoly problémát okozhatnak, és valószínűleg a saját életedből is találsz példát mindegyikre.

A következő cikkben megnézünk néhány megoldási lehetőséget, melyeket sokan igénybe vesznek abban a reményben, hogy segítenek elérni a fogyással, alakformálással, egészséggel kapcsolatos céljaikat.

Várd a következő cikket, pár nap múlva érkezik!