A legjobb megoldás stressz ellen a rendszeres edzés!

Testmozgással a stressz ellen

Nehezen alszol el, folyton zakatol a fejed, egy pillanatra sem tudsz kikapcsolni?

Mindent megteszel, hogy lefogyj, de nem akar beindulni a zsírégetés?

Nyugtalanság, szorongás, hátfájás, fejfájás, esetleg betegeskedés jellemez?

A tartós stressz rengeteg betegség céltáblájává tesz, megkeserítheti az életed.

Ezt sokan tudják, azt viszont már kevesebben, hogy az egyik legjobb módszer stressz ellen a rendszeres edzés.

Bízom benne, hogy ha megérted a stressz és a rendszeres edzés közti összefüggéseket, akkor Te is nagyobb lendülettel vágsz bele a testmozgásba és teszed azt életed mindennapi részévé. 😊

A stressz fajtái és kialakulásuk menete

Képzeld el, hogy önkéntes munkát vállaltál egy állatkertben, és van fél perced bemenni a hüllőházba, hogy becsukd az óriáskígyó terráriumát, mert a kollégád véletlenül nyitva hagyta, és szinte azonnal érkeznek a látogatók. Kellemes, ugye? 🙁

A szíved majd kiugrik a helyéről, gyorsabban és hevesebben ver, kiszárad a szád, talán a kezed és a lábad is remeg, kőkeményen bestresszelsz.

Ennek magyarázata, hogy mikor veszélyt érzékelünk, az agy hipotalamusz nevű területe jelet küld az agyalapi mirigynek.

A beérkező jelre reagálva az agyalapi mirigy hormontermelésbe kezd, melyet a véráramon keresztül eljuttat a mellékvesékhez.

A mellékvese pedig a beérkező hormonokra reagálva kortizolt, azaz stresszhormonokat kezd el termelni, megemelve ezzel az alap kortizolszinted.

Ez a megemelkedett kortizolszint pedig mind a testedben, mind az agyadban feszültséget, stresszt generál.

Na most szerencsés esetben gond nélkül sikerül becsukni a terrárium ajtaját, a kígyó épp alszik, minden rendben van. Lassan fellélegzel, tested és elméd fokozatosan megnyugszik. 

Az előbb leírt folyamatot nevezzük akut stressznek, mely valójában a barátunk és segít minket a túlélésben.

I. Akut stressz – a barátod

Az akut stressz egy azonnali reakció, mely a szervezetnek a fenyegetésre adott pillanatnyi, rövid ideig tartó válasza.

Lényegében ilyenkor „menekülj vagy küzdj” állapotba kerülünk, mely közvetlen veszély esetén nélkülözhetetlen az életben maradáshoz.

Ugyanis amikor be kell csuknod a terrárium ajtaját, a stresszhormonok hatására a felgyorsul a szívverésed.

Több vér áramlik az izmaidba, hogy el tudj menekülni, vagy épp harcolni.

Megnő a koncentrációs készséged, az agyad fogékonyabbá és gyorsabbá válik.

Kiélesednek az érzékeid, az óriáskígyó minden rezdülését észreveszed és tökéletesen fel vagy rá készülve, hogy elszaladj (vagy megvédd magad). 😊

De hasonló dolog történt őseinkkel is, amikor például egy oroszlánnal vagy ellenséges törzzsel találkoztak.

Ezen állapot viszont gyorsan elmúlik, a stresszhormonok szintje visszatér a normális kerékvágásba, és a hatásuk nem tapasztalható hosszú távon.

Hiszen, ha becsuktuk a terrárium ajtaját, vagy elmenekültünk az oroszlán elől, akkor már egyáltalán nincs szükségünk a stresszre.

Az akut stressz tehát a barátunk, és ez a mechanizmus évezredeken keresztül segített minket a túlélésben.

II. krónikus stressz – az ellenséged

A probléma, hogy a stresszt a természet nem igazán a mai életmódot élő embernek találta ki.

Manapság nem igazán kell attól tartani, hogy egy vadállat előugrik a fa mögül és a zsákmánya leszel. Néhány kivételtől eltekintve. 😊

Helyette viszont azon idegeskedünk, hogy épp mit olvastunk a Facebookon, ki fogja megnyerni a választásokat, mit mondott rólunk a szomszédasszony a férjének.

Amikor azon stresszelsz, hogy ma többet mutat a mérleg, dugóban állsz és el fogsz késni, pontosan ugyanaz a rendszer aktiválódik a testedben, mint amikor az őseink az oroszlánnak kerültek szembe.

Azonban míg oroszlán elől elfutunk vagy ebéd lesz belőlünk – és így a stressz gyorsan meg is szűnik -, addig az emelkedő kamat vagy bevásárlás elintézése nem jelent közvetlen életveszélyt, viszont a stresszhormonjaidat folyamatosan magasan tartja.

Ezt hívjuk krónikus stressznek – szemben a fentebb leírt akut stresszel -, amikor ugye a korizolszinted a veszély után gyorsan lecsökken.

Amikor a krónikus stressz során a kortizolszinted állandóan és hosszú ideig magas tartományban van – mert folyamatosan veszélyben érzed magad -, méregként hat a testedre, elmédre és lelkedre.

A stressz e formája károsíthatja a szerveket, az agyat, memóriazavarokat és más rendellenességeket okoz. Támogatja a testi, mentális és lelki betegségek kialakulását a depresszión át a rákig.

Ráadásul a tartósan magas kortizolszint a zsírégetést is akadályozza, ezért annak ellenére, hogy figyelsz a táplálkozásra, valószínűleg nehezebben tudsz zsírt veszíteni.

A krónikus stressz tehát az ellenségünk – szemben az akut stresszel -, ezért vagy teljesen el kell kerülni (ami manapság elég nehéz), vagy javítanod kell a stressztűrő képességeden.

a stressz tünetei

A stressz néhány tünete és hatása

Edzéssel a stressz ellen

Ha szeretnél fellépni a stresszel szemben, csökkentened kell a kortizol hatását. Ennek legegészségesebb, legegyszerűbb és legolcsóbb módja a testedzés.

Ugyanis nemcsak akkor nő meg a kortizolszinted, amikor veszélyhelyzetbe kerülsz, hanem akkor is, amikor testedzést végzel.

És miután befejezed az edzést, a szervezetedben lévő kortizol szintje a kiindulási szint alá csökken.

Na most ha rendszeresen edzel, akkor egy idő után a kortizolszinted egyre kevésbé fog megemelkedni, majd az edzés után egyre jobban visszaesik, alacsonyabb lesz a szintje. 💪

És itt jön a lényeg:

ha rendszeresen mozogsz, akkor nem csak az edzések során, de akkor is kisebb mértékben fog megemelkedni a kortizolszinted – tehát a stresszhormonjaid -, amikor egyébként nem is az edzés okozza a stresszt, hanem például a munkahelyed, vagy bármi más.

Vagyis minél edzettebb vagy, annál jobban fogod kezelni a stresszt a hétköznapi életed során!

Persze ez mindenkinél másképp jelenik meg, de valószínűleg kevésbé leszel ingerült, nyugodtabban kommunikálsz, jobban alszol, nyugodtabb leszel, stb.

Csak próbáld ki: indítsd pár napig úgy a napod, hogy minden reggel, munka előtt edzel, majd indítsd úgy a napot, hogy egyáltalán nem mozogsz. Tapasztalni fogod a különbséget!

Ráadásul a testmozgás endorfint, boldogsághormonokat is termel, mely szintén segít leküzdeni a stresszt, miközben jobb kedved lesz. 😊

Tehát, ha eddig azért nem edzettél, mert túl stresszesnek érzed magad, igazából neked van rá a legnagyobb szükséged.

Szóval akkor az utolsó kérdésem hozzád: Megjött végre a kedved egy kis edzéshez, hogy felvedd a harcot a stressz ellen? Ha igen, ha nem, akkor is vágj bele! 😊💪