5 OK (ÉS MEGOLDÁS), AMIÉRT AKAD VAGY MEGÁLL A VIDEÓ

Páran írtátok, hogy néha megakad vagy megáll a videó, ezért az alábbiakban összefoglalom, hogy ennek milyen 5 fő oka lehet, illetve mit tudtok tenni, hogy ez ne történjen meg.

 Az alábbi okok egyike vagy kombinációi miatt akadhat/szünetelhet a videó:

1. Lassú az interneted, alacsony a sávszélességed (gyakori ok)

A leggyakoribb oka a videók megakadásának, hogy nincs elég sávszélességed (jele: Mbps) a jó minőségű videók folyamatos lejátszásához, azaz lassú az interneted.

A szimpla internetezéshez (e-mail, Facebook, stb.) általában elég lehet a 2-5 Mbps-os sávszélesség, mert kevés adatot kell betöltened a telefonon, laptopon, számítógépen.

Azonban egy jó minőségű videó folyamatos, akadás nélküli lejátszásához minimum 8-25 Mbps-os stabil internetre van szükség, mert több adatot kell betölteni.

A Girl Power-ben a videók alapbeállítása 1080p (a legjobb minőség), melyhez minimum 8-25 Mbps-os stabil internetre van szükség.

Amennyiben alacsonyabb vagy nem stabil (időnként csökken) a sávszélességed, akkor a videó akadhat (főleg mobilnetnél, vagy ha valaki más is netezik otthon).

Megoldás: állítsd alacsonyabb felbontásra a videót, hogy a telefonodnak, laptopodnak kevesebb adatot kelljen betöltenie.

Ehhez kattints a videó jobb alsó sarkában lévő fogaskerékre, és állítsd a felbontást 720-ra!

Ez gyakran megoldja a problémát, de ha nem, akkor állítsd 540-re vagy 360-ra a felbontást.

Minél kisebb a szám, annál rosszabb a videó minősége, de annál gyorsabban töltődik be, tehát kevésbé akad.

Tipp: A felbontást mindig a videó indulásának kezdetén csökkentsd le.

2. Gyenge a WiFi-d jele (gyakori ok)

Lehet, hogy jó az interneted sebessége, de gyenge a WiFi jeled, ezért akad, megáll a videó. Ennek két oka lehet.

Az első, hogy túl messze vagy a WiFi routertől és csak alig ér el hozzád az internet.

Például ha a WiFi router a lakás egyik szobájában van, míg te egy másik helyiségben nézed a videót, akkor lehet, hogy gyenge jelet kapsz, ezért akad a videó vagy teljesen megáll, mert megszakad a kapcsolat.

Ugyanez történhez akkor is, ha a telefonon nézed a videót, és jó messzire mész a WiFi routertől. Ilyenkor kimehetsz a hatósugárból, ezért túl gyenge lesz a jel vagy megszakad a kapcsolat.

Megoldás: Eddz minél közelebb a WiFi routerhez, vagy szerezz be egy erősebb eszközt, hogy a lakás távolabbi pontjára is stabilan elérjen az internet.

3. Hibás a WiFi router vagy a számítógéped (ritkán fordul elő)

Ha megáll a videó és nem tölt be, akkor lehet, hogy az eszközöd valamiért lecsatlakozott az internetről.

Egy gyakori ok, hogy:

a WiFi router vagy modem már régi és meghibásodott, ezért rendszeresen elveszted az internet kapcsolatot.

Emellett az is előfordulhat, hogy a laptopod, számítógéped vagy telefonod veszíti el a kapcsolatot az internettel, mely miatt a videó teljesen megakad.

Megoldás: ez egy kicsit bonyolultabb dolog, valószínűleg a WiFi router és/vagy a modem cseréje, esetleg a számítógép drivereinek frissítése megoldhatja a problémát. Ehhez mindenképp kérj segítséget egy hozzáértő személytől. :))

4. Valaki más is használja az internetet (gyakori ok)

Lehet, hogy jó az interneted sebesség, de valamelyik családtagod is használja az internetet, ezért neked “kevesebb” jut belőle.

Például ha a gyermekeid letöltenek, online filmeznek vagy játszanak, akkor csökken az általad felhasználható internet sebessége, ezért a videó akadozhat (még akkor is, ha nem is ülnek a gépnél).

Megoldás: kérdezd meg a veled egy háztartásban élő személytől, hogy használja-e az internetet, és ha igen, akkor mit csinál.

Könnyen lehet, hogy épp valamilyen nagy sávszélesség igényű tevékenységet folytat, ezért neked “kevesebb” net jut, mely miatt akadozik a videó.

Kérd meg, hogy szüneteltesse a tevékenységet, vagy csökkentsd le a videó felbontását az első pontban leírtak szerint.

5. Hiba a videókat tároló szolgáltatónál (ritkán fordul elő)

A program anyagait a legjobb fizetős videó megosztó szolgáltatásnál, az Amerikai Vimeo-nál tároljuk. Itt havi előfizetésünk van magas rendelkezésre állással, tehát előzetes bejelentés nélkül elvileg nem lehet probléma.

Ennek ellenére előfordulhat, hogy a Vimeo-nál valamilyen technikai hiba lép fel, mely miatt a Girl Power oldalon lévő videókat sem lehet lejátszani.

Ilyenkor vagy nem indul el, vagy teljesen megakad a videó és egy angol hibaüzenet jelenik meg. (Ha csak akadozik, de nem áll le, nincs hibaüzenet, akkor nem ez a probléma.)

Szerencsére ez ritkán fordul elő és az esetek többségében 1-2 órán belül megoldódik. Sajnos ezzel nem lehet mit tenni, mert nem az én oldalamon, hanem egy külföldi oldalon van hiba, és más Vimeo felhasználókat is érint.

Ennek ellenére 90-95%-ban a fentebb leírtak szokták okozni a problémát, ezért első körben azoknak nézz utána.

Kellemes edzést kívánok! 🙂