FOGYÓKÚRÁK, ZSÍRÉGETŐK ÉS ÉTKEZÉSHELYETTESÍTŐK: NE HAGYD MAGAD BECSAPNI

Az előző cikkben írtam arról a 4 tényezőről, melyek miatt a manapság nehéz lefogyni és tartósan egészségesen élni, ide kattintva tudod elolvasni.

Tehát remélhetőleg a saját életedben most már te is felismered őket, és így könnyebb lesz helyes döntéseket hozni. Ez jó hír, de hogyan tovább?

Mit kell csinálnod, ha szeretnél zsírból fogyni, megtartani az elért súlyt és egészségesen élni?

 

Mielőtt erre rátérnék mindenképp beszélnünk kell arról, hogy MIT NE CSINÁLJ, HA FOGYNI SZERETNÉL.

Tudnod kell, hogy rengeteg időt, pénzt és energiát elpocsékolhatsz a nem működő és gyakran egészségtelen módszerekkel, melyek csalódást okoznak.

Természetesen ezt a „fogyás iparágának” képviselői nem szívesen árulja el neked.

Hiszen ki venne meg például egy zsírégető övet, ha tudná, hogy valójában csak fokozza az izzadást, vizet veszítesz, és ezért mutat kevesebbet a mérleg?

Szóval rengeteg a lehetőség, a csábító ígéret, és nagyon könnyű elveszni, ha az embernek nincs előismerete.

Én szeretném neked átadni ezeket az ismereteket, hogy önállóan is helyes döntést tudj hozni.

Azt szeretném, ha pontosan értenéd, hogy miért nem javaslom a fogyókúrát, a zsírégető tablettát vagy az étkezéshelyettesítő shake-t, ha a tartós fogyás a célod.

Természetesen még számtalan más, a fogyás ígéretével kecsegtető módszer létezik, de talán a legnépszerűbbek a fogyókúrák, valamint a fogyást segítő táplálékkiegészítők, ezért most erről lesz szó.

1. FOGYÓKÚRÁK

Először is tegyünk különbséget a diéta és a fogyókúra között, mert sokan azonos fogalomként kezelik őket, holott jelentős eltérés van a kettő között.

1.1 – DIÉTA ÉS FOGYÓKÚRA

A diéta egy olyan étrendet jelent, melyet évekig vagy egy életen át követünk, az életvitelünk része. Nem túl megerőltető, kevés lemondással jár és mindenki számára fenntartható.

Állhat egészségügyi ok egy diéta követése mögött (pl.: ételallergia), de lehet, hogy egy egészséges, vonzó és karcsú alak fenntartása a célunk vele.

Ezzel szemben a fogyókúra (ahogy a nevében is benne van) egy ideiglenes, rövid ideig tartó kúraszerű tevékenység, mely nem része az életvitelünknek.

Gyakran megerőltető, sok lemondással jár és hosszú távon fenntarthatatlan.

Amikor azt látod egy weboldalon, hogy a reggeli 1 szelet kenyér és 2 szelet gépsonka, az ebéd saláta, az uzsonna gyümölcs, a vacsora pedig joghurt gyümölccsel, és ezt 4 hétig kell enni, akkor fogyókúráról van szó.

Tehát egy fogyókúra során általában pár hétig, gyakran drasztikusan csökkentjük a bevitt kalória mennyiségét, vagyis hirtelen sokkal kevesebbet eszünk. Majd miután ennek vége, visszatérünk a korábbi táplálkozási szokásainkhoz, hiszen vége a kúrának.

1.2 – A FOGYÓKÚRA HIZLAL

Ahogy fentebb írtam a fogyókúrák egyik gyakori jellegzetessége, hogy gyakran egyik napról a másikra hirtelen sokkal kevesebbet kezdünk el enni, mint előtte.

Azonban ez sok esetben fenntarthatatlan a szervezet és az elme számára.

Túl hirtelen vannak megvonva a kalóriák, túl hirtelen, jelentős mértékben vannak megvonva a makrotápanyagok (fehérje, szénhidrát, zsír) és a mikrotápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek).

Emiatt hiányállapotok alakulhatnak ki a szervezetben, melyek betegséget is okozhatnak. De ha nem beteg, ideges, fáradt és stresszes biztosan leszel a tápanyagmegvonás miatt.

Szóval egész nap éhes vagy, és ezért sóvárogva várod, hogy mikor lesz már vége a kúrának, mikor térhetsz vissza a régi életmódodhoz és táplálkozásodhoz.

És ez az egyik hátránya a fogyókúrának:

ha a fogyókúra után visszatérsz a korábbi táplálkozási szokásaidhoz, akkor nemcsak, hogy meg fogsz hízni, de még több zsír fog lerakódni, mint a “zsírégető fogyókúra” előtt.

Ezt hívják Jojó-effektusnak és két fő ok miatt történik:

Egyrészt, ha a fogyókúra során drasztikusan csökkented a kalóriabevitelt, akkor egy idő után a szervezet túlélő üzemmódba kapcsol. Mivel nem kap elég táplálékot, éhezik, ezért lelassítja az anyagcserét és elkezdi raktározni a zsírt.

A szervezet hozzáállása:

“Ha nincs kaja, akkor raktározni fogunk, mert fel kell készülnünk arra, hogy lesz majd még ilyen ínséges időszak.”

Tehát ha alig viszel be kalóriát, akkor egy idő utána a tested átkapcsol zsírraktározó üzemmódba, mivel azt tapasztalja, hogy mostantól nem kap ételt, ezért még jobban raktároznia kell.

Másrészt hiába mutat kevesebbet a mérleg, azt egy fogyókúrával zsír helyett főleg izomból fogod leadni, ami nagyon nem jó!

Ennek oka, hogy a szervezet az izomból nyeri a leggyorsabban az energiát, ezért a kalóriamegvonásnál ehhez fog először nyúlni, nem pedig a zsírhoz. Ez elég szívás.

Emellett ha kevesebb szénhidrátot fogyasztunk a fogyókúra miatt, azonnal elkezd kiürülni a szervezetből a felesleges vízmennyiség, ezt pedig rögtön kg‐ban fogja mutatni a mérleg.

Tehát fogyókúra első időszaka azért tűnhet a mérleg szerint sikeresnek, mert izmot és vizet veszítünk, ami néhány kg mínuszt jelent, de ez nem egyenlő a zsírcsökkenéssel.

De a legnagyobb probléma, hogy az izomvesztés miatt csökken az alapanyagcseréd, vagyis a szervezetnek kevesebb kalóriára lesz szüksége, mint a kúra előtt.

Ennek pedig azért van jelentősége, mert amikor visszatérsz a régi táplálkozásodhoz a fogyókúra után, akkor ismét több kalória kerül be a szervezetedbe, mint amire szükség van, ez pedig rögtön megy is a zsírraktárakba.

A végeredmény az lesz, hogy visszahízzuk a leadott kilókat, és több lesz rajtunk a zsír, mint mielőtt belevágtunk a fogyókúrázásba.

Érted már, hogy mi a probléma a fogyókúrával?

Amellett, hogy éhezel, izmot veszítesz, stresszelsz, fáradékony, ideges, stb. vagy, még a zsír is több lesz rajtad, mint a kúra előtt.

Emiatt feszült és nyugtalan leszel (mert nem sikerült fogyni), és újra belevágsz egy másik kúrába, mely után még több lesz rajtad a zsír.

2. ZSÍRÉGETŐ TABLETTÁK, ÉTKEZÉSHELYETTESÍTŐK

Egy másik népszerű alternatívái a fogyásnak a zsírégető tabletták, porok, cseppek, stb. valamint az étkezéshelyettesítő porok.

Nem állítom, hogy az összes ilyen kiegészítő teljesen haszontalan lenne, azonban sokan túlértékelik a hatásukat és óriási a ferdítés a reklámokban.

Ahhoz, hogy megértsd mi a gond velük, nagyon röviden nézzük a fogyás képletét. Erről a következő cikkben részletesen fogok beszélni, egyelőre most csak azt kell tudnod:

Ha a táplálkozással kevesebb kalóriát juttatsz be, mint amennyit felhasznál a szervezeted, akkor fogyni fogsz, mert a hiányzó kalóriák a raktáraidból lesznek pótolva.

Tehát a fogyáshoz nem kell semmilyen kapszula, por, tea, stb. Egyszerűen kevesebb kalóriát kell bejuttatnod, mint amit a szervezet eléget.

Az, hogy a TE szervezeted mennyit éget el, sok mindentől függ, erről a következő cikkben lesz szó.

A lényeg, hogy nem csak akkor fogyhatsz, ha keveset eszel, esetleg éhezel. Például akkor is fogyhatsz, ha „sokat” eszel, de a szervezeted annál több kalóriát éget el.

A testépítők is rengeteget esznek (sokan 2500-4500 kalóriát), mégis alig van rajtuk zsír. Tehát nem csak akkor tudsz fogyni, ha éhezel, ezt nagyon fontos megérteni.

Minden a táplálékkal bevitt és a szervezet által elégetett kalóriák arányán múlik, és ehhez nem sok köze van egy zsírégető kapszulának.

Egyébként megjegyzem, hogy még a zsírégető kapszulát, italt, teát, stb. árusító weboldalakon is fel van tüntetve, hogy:

A zsírégető termékek hozzájárulhatnak a súlyvesztéshez, amennyiben megfelelő étrend és elegendő mozgás szolgál a fogyás alapjául…”

Tehát nemcsak leírják, hogy mozgás és megfelelő étrend nélkül értelmetlen a használatuk, de az is kiderül, hogy súlyvesztést, nem pedig zsírvesztést ígérnek.

A kettő között pedig óriási a különbség, mert hiába mutat kevesebbet a mérleg, ha azt vízből vagy izomból veszíted el.

Valószínűleg zsírból szeretnél fogyni, de ezt itt senki nem ígéri, mert súlycsökkenésről írnak. Maximum te gondolod azt, hogy zsírból fogsz fogyni, mert zsírégető a termék neve.

Összefoglalva tehát a zsírégető tabletta (vagy hasonló termékek) csak akkor ér valamit, akkor is kevset, ha megfelelően étkezel és rendszeresen mozogsz.

Ha keveset mozogsz, kevés vizet iszol, össze-vissza eszel, és csak annyit tudsz a táplálkozásról, hogy a fehér lisztet és a cukrot érdemes kerülni, akkor semmi értelme zsírégető kapszulát vagy bármilyen hasonló kiegészítőt szedni.

2.2 – Étkezéshelyettesítő por, shake

Ahogy a nevükben is benne van ezeknek a célja, hogy helyettesítsék az étkezést. Bármely étkezést helyettesítheted velük, például lecserélheted a vacsorát egy ilyen porra.

Ez elsőre jól hangzik, viszont felmerül a kérdés: ha le kell cserélni az étkezéseidet egy porra, akkor annak az az oka, hogy helytelenül étkezel.

Fogalmad sincs az egészséges táplálkozásról, ezért egy porral akarsz kompenzálni.

Persze lecserélhetnéd az összes étkezést, de hosszútávon egyszerűen fenntarthatatlan, hogy állandóan étkezéshelyettesítő porral oldod meg az étkezéseket, ez nem életszerű.

Sokkal több értelme van, ha tudod hogyan kell helyesen táplálkozni, mintha mindig a több tízezer forintos porral kompenzálnál.

A szilárd ételt semmi sem helyettesítheti, a szervezet nem arra van kitalálva, hogy vízzel hígított porral tápláld.

Mindemellett hiába cseréled le a vacsit és az ebédet étkezéshelyettesítő shakere, ha ugyanúgy kevés kalóriát égetsz, nem fogsz fogyni.

Tehát amikor egy reklám azt sugallja, hogy egy ismert személy az XY márkájú zsírégető kapszulával, porral, cseppel, stb.termékkel fogyott le, akkor érdemes szkeptikusan kezelni az állítást.

Amikor egy termék azt ígéri, hogy akár napi 12 kg-tól is megszabadulhatsz, az hazugság, mert az egészséges fogyás üteme heti 0,2-0,5 kg.

Ha a fogyáshoz elég lenne egy kapszula vagy por, akkor mindenki karcsú, vonzó és egészséges lenne.

Ezzel szemben mi a valóság? A magyar felnőtt lakosság 54%-a túlsúlyos vagy elhízott!

Pontosan ezért van ennyi kiegészítő, mert a reklámok elhitették az emberekkel, hogy erre van szükségük.

Mindig lesznek, akik elhiszik, hogy az évek alatt felrakódott zsírréteget pár csomag kapszulával el lehet tüntetni.

Te ne dőlj be ennek, különben sose éred el a célodat, miközben rengeteg időt, pénzt, energiát és lelkesedést ölsz egy újabb termékbe.

ÖSSZEFOGLALÁS

Amennyiben az egészséges és tartós fogyás a célod, akkor felejtsd el az összes fogyókúrát és zsírégető táplálékkiegészítőt.

Lehet, hogy a fogyókúra után hogy pár kilóval kevesebbet fog mutatni a mérleg, de azt vízből és izomból fogod elveszíteni, nem pedig zsírból.

A kúra közben a tested elkezd zsírt raktározni (hízol), tápanyaghiányba kerül a szervezet, mely akár betegséghez is vezethetnek. Ideges, fáradt és stresszes leszel, lelassulhat a gondolkodásod.

Ráadásul, ha a kúra után visszatérsz a korábbi táplálkozási szokásaidhoz, idővel még több zsír lesz rajtad, mint a kúra előtt, tehát még jobban el fogsz hízni.

A zsírégető tabletták, italok, cseppek, étkezéshelyettesítő shakek szintén nem oldják meg a gondod: csak akkor érnek egy keveset, ha helyesen táplálkozol és rendszeresen mozogsz, egészségesen élsz.

Ráadásul drágák és hosszú távon nem életszerű, hogy táplálékkiegészítőket szedjünk évtizedeken át.

A megoldás sokkal inkább annak ismerete, hogy PONTOSAN mely tényezőkön múlik, hogy elhízol, tartod a súlyod vagy épp lefogysz.

A következő cikkben erről lesz szó, részletesen bemutatom a fogyás (és elhízás) titkait, konkrétan mit kell tenned, hogy elérd a célodat.

Várd a következő cikket!

Ölelés,
– Zsani