Egészséges, gyors fogyókúra nem létezik, ezt csináld helyette

Fogyókúra helyett ezt csináld, ha az egészséges és tartós fogyás a célod

I. A gyors fogyókúra hamis ígérete

Mielőtt belevágnál egy, a legjobbnak kikiáltott gyors fogyókúrába (nem keverendő a diétával!), mely látványos eredményeket kínál, kérlek olvasd végig ezt a cikket.

A cikk végére meg fogod érteni, hogy miért követsz el hatalmas hibát, ha vakon elhiszed, hogy a fogyókúrával:

– gyorsan, mellékhatások nélkül leadhatsz 5-10-20-30 kg-ot,
– az elért álom-súlyt megtarthatod,
– éhezés nélkül, egészségesen fogyhatsz.

 

Elhiszem, hogy a retusált előtte-utána képek könnyen meggyőznek, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az esetek nagy többségében a fogyókúrával NEM lehet tartós és egészséges fogyást elérni.

Sőt, a fogyókúra után valószínűleg még nagyobb is lehet a súlyod, mint előtte, melyet bizonyára Te sem szeretnél.

Éppen ezért szánj néhány percet a cikk elolvasására, hogy megkíméld magadat a garantálható kudarctól, valamint megismerd a helyes módját az eredményes és tartós fogyásnak.

Szív csillagtérkép

Lakatos Zsanett, a Girl Power online edzés és életmódváltó program megalkotója (bővebben rólam)

évfordulós ajándék ötlet

II. Mit jelent a fogyókúra?

A fogyókúra, ahogy a nevében is benne van, egy ideiglenes, kúraszerű (nem életvitelszerű) tevékenység.

A kúra meghatározott időtartama alatt drasztikusan csökkentjük a bevitt kalória mennyiségét, vagyis hirtelen sokkal kevesebbet eszünk, mint azelőtt.

Példa: eddig napi 1800 Kcal-t vittél be táplálék formájában, holnaptól viszont megvonod magadtól az ételt és csak 1000 kcal-t fogsz bevinni.

Olyan, mintha egyik napról a másikra szinte a felére csökkentenéd az alvásod vagy a vízfogyasztásod mennyiségét, csak itt most az ételről van szó.

Fogyás szempontjából ez vonzónak tűnhet, valójában viszont egy gyors fogyókúra amellett, hogy nem ad tartós eredményt (utána visszahízol), nagyon egészségtelen is lehet.

Csak képzeld el egy átlagos napi étkezésedet, majd hasonlítsd össze az alábbi, az internet egy népszerű, nőknek szóló honlapjáról vett fogyókúrás étrend egy napjával:

Reggeli: feketekávé cukor nélkül, 1 zsemle
Ebéd: 1 nagy szelet sovány hús grillezve, zöldsaláta
Vacsora: gépsonka nagyobb mennyiségben, hozzá torma vagy mustár

A hét többi napja is hasonló, nem szükséges leírni. A kúra azt ígéri, hogy 2 hét alatt 8-9 kg-ot is lefogyhatsz az alábbi étrenddel.

Szerinted mennyire egészséges és tartható a fenti étrend? Elárulom, semennyire!

Kezdjük a káros hatásokkal, utána pedig lássuk, hogy miért lesz rajtad még több zsír a kúrák után, miért követsz el hibát, ha fogyókúrákkal akarod megoldani a súlyproblémáidat.

évfordulós ajándék ötlet

III. A fogyókúra negatív hatásai

Egy kúra elején könnyen leadhatsz pár kilót, mivel éhezteted magad, de ez a pár kg többnyire vízből és izomból, nem pedig zsírból áll.

Erről, és hogy ez miért fontos mindjárt beszélek, előtte azonban nézzük meg a fogyókúrák néhány főbb, kedvezőtlen hatását.

Negatív hatások:

– hiányállapotok alakulnak ki, melyek betegséget is okozhatnak,
– állandóan éhes vagy, sóvárogsz az étel után,
– lelassul az anyagcseréd, nehezebben fogysz,
– csökken az energiaszinted, könnyen elfáradsz,
– az izmaid elvesznek, formátlan leszel,
– ideges, fáradt és stresszes leszel,
-lassul a gondolkodásod.

Természetesen mindez a drasztikus tápanyagmegvonásra igaz, de könnyen belátható, hogy egy gyors fogyókúra, vagy bármilyen legjobb fogyókúrának hirdetett módszer, akár komoly egészségkárosító hatásokat is okozhat.

Emellett azt is tudnod kell, hogy ha fogyókúrával alig viszel be kalóriát, akkor a tested átkapcsol zsírraktározó üzemmódba, mivel azt tapasztalja, hogy mostantól nem kap ételt, ezért még jobban raktároznia kell.

Így a “hatékony fogyókúra” könnyen válhat hízókúrává, melyről részletesen az alábbiakban beszélek.

évfordulós ajándék ötlet

IV. Gyors fogyókúra = több zsír

“Az eddigiek alapján könnyen belátható, hogy ha vak hittel, ismeretek nélkül követed a trendibbnél trendibb fogyókúrákat, akkor számos egészségkárosító hatással találkozhatsz.

Mindemellett a legtöbb, különösen a nem szakember által összeállított fogyókúra egyszerűen fenntarthatatlan a szervezet és az elme számára.

Túl hirtelen vannak megvonva a kalóriák, túl hirtelen, jelentős mértékben vannak megvonva a makrotápanyagok (fehérje, szénhidrát, zsír) és a mikrotápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek).

A folyamatos éhezés miatt sóvárogva várod, hogy mikor lesz vége a kúrának, mikor térhetsz vissza a régi életmódodhoz és táplálkozásodhoz. Ismerős?

És ez a legnagyobb hátránya a csoda fogyókúráknak:

Ha csak kampányszerűen (kúraszerűen) csinálsz valamit x ideig, majd az x idő letelte után visszatérsz a kúra előtti táplálkozásodra, amivel ugye meghíztál, akkor a kúra befejezése után még jobban el fogsz hízni, hiszen visszatérsz a rossz táplálkozáshoz, amivel meghíztál.

Megismétlem, mert ez fontos: ha a fogyókúra után visszatérsz a korábbi táplálkozási szokásaidhoz, akkor nemcsak, hogy meg fogsz hízni, de még több zsír fog lerakódni, mint a “zsírégető fogyókúra” előtt.

Ezt hívják Jojó-effektusnak, mely kifejezést Dr. Kelly D. Brownell, a Yale egyetem professzora alkotta meg.

A lényeg, hogy először lefogysz valamennyit a fogyókúrával, majd utána visszahízod ugyanazt, plusz még jó pár kilót és ez ismétlődik folyamatosan, miközben egyre több lesz rajtad a zsír.

Leegyszerűsítve ez két fő ok miatt történik:

Egyrészt ha a fogyókúra során drasztikusan csökkented a kalóriabevitelt, akkor egy idő után a szervezet túlélő üzemmódba kapcsol. Mivel nem kap elég táplálékot, éhezik, ezért lelassítja az anyagcserét és elkezdi raktározni a zsírt.

A szervezet hozzáállása:

“Ha nincs kaja, akkor raktározni fogunk, mert fel kell készülnünk arra, hogy lesz majd még ilyen ínséges időszak.”

Tehát ha alig viszel be kalóriát, akkor egy idő utána a tested átkapcsol zsírraktározó üzemmódba, mivel azt tapasztalja, hogy mostantól nem kap ételt, ezért még jobban raktároznia kell.

Másrészt hiába mutat kevesebbet a mérleg, azt egy fogyókúrával zsír helyett főleg izomból fogod leadni, ami nagyon nem jó!

Ennek oka, hogy a szervezet az izomból nyeri a leggyorsabban az energiát, ezért a kalóriamegvonásnál ehhez fog először nyúlni, nem pedig a zsírhoz. Ez elég szívás.

Emellett a szénhidrát vizet köt meg, ami azt jelenti, hogy ha kevesebb szénhidrátot fogyasztunk a fogyókúra miatt, azonnal elkezd kiürülni a szervezetből a felesleges vízmennyiség, ezt pedig rögtön kg‐ban fogja mutatni a mérleg.

Tehát fogyókúra első időszaka azért tűnhet a mérleg szerint sikeresnek, mert izmot és vizet veszítünk, ami néhány kg mínuszt jelent, de ez nem egyenlő a zsírcsökkenéssel.

De a legnagyobb probléma, hogy:

az izomvesztés miatt csökken az alapanyagcseréd, vagyis a szervezetednek kevesebb kalóriára lesz szüksége, mint a kúra előtt.

Ennek pedig azért van jelentősége, mert amikor visszatérsz a régi táplálkozásodhoz a fogyókúra után, akkor ismét több kalória kerül be a szervezetedbe, mint amire szükség van, ez pedig rögtön megy is a zsírraktárakba.

A végeredmény az lesz, hogy visszahízzuk a leadott kilókat, csak most már még kövérebbnek fogunk tűnni, mint eddig, mert százalékos arányban több lesz rajtunk a zsír, mint mielőtt belevágtunk a fogyókúrázásba.

Érted már, hogy mi a probléma a fogyókúrával?

Amellett, hogy éhezel, izmot veszítesz, stresszelsz, fáradékony, ideges, stb. vagy, még a zsír is több lesz rajtad, mint a kúra előtt.

Emiatt feszült és nyugtalan leszel (mert nem sikerült fogyni), és újra belevágsz egy másik kúrába, mely után még több lesz rajtad a zsír.

V. Fogyókúra helyett Életmódváltás

A fentiek alapján már körvonalazódik, hogy mi a probléma a gyors fogyókúrákkal, miért nem ideális megoldás, ha úgy szeretnél egészségesen fogyni, hogy utána meg is tartod az elért súlyt.

Ráadásul nem csak a táplálkozás, de az edzés és egyéb tényezők is jelentősen befolyásolják, hogy mennyi zsír van rajtunk. Nem elég csak keveset enni, ha közben nem mozgunk, dohányzunk, alig alszunk és stresszelünk.

Következésképp az egyetlen egészséges és tartós megoldás a fogyáshoz az életmóváltás. Az életmódváltást számos módon meg lehet fogalmazni, én az alábbiakat szoktam mondani:

Az életmódváltás egy olyan folyamat, amikor először tudatosítjuk magunkban, hogy milyen negatív, a változásunkat hátráltató szokásaink, cselekedeteink, gondolataink vannak.


E
zt követően ezen negatív cselekedeteinket, szokásainkat, gondolataink vagy megszüntetjük, vagy apró lépésekben úgy változatunk rajtuk, hogy azok támogassák az egészséggel, fogyással kapcsolatos céljainkat.

Lényegében az életmódod azon területein változtatsz, – tehát életmódot váltasz-, melyek hátráltatnak a fogyás, alakformálás elérésében.

Ez magába foglalja mind a testmozgással, mind pedig a táplálkozással és az egyéb életmóddal kapcsolatos területeket. 

Nézzünk néhány példát az életmódváltásra az emített területeken, hogy megértsd mire gondolok.

1. Testmozgás példa:

Ha eddig egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés testmozgást végeztél, akkor itt az ideje, hogy rendszeresen elkezdj mozogni. Ez legyen minimum heti 150 perc mérsékelten intenzív mozgás, tehát nem kell sem maratonokat futnod, sem 150 kg-al guggolásokat végezned az edzőteremben.

A rendszeres testmozgásnak köszönhetően nőni fog az izomtömeged, ezáltal nő az alapanyagcseréd is, vagyis több kalóriát fogsz égetni.

2. Táplálkozás példa:

Ha eddig kihagytad a reggelit vagy egy zsemlével oldottad meg, mert így próbáltál fogyni, akkor ideje rászokni a reggelire.

Reggel a szervezet tápanyaghiányban szenved, muszáj táplálni. Ha nem adod meg neki a szükséges tápanyagokat, akkor hiányban fog szenvedni, mely miatt elkezdi raktározni a zsírt, az izmok leépülnek, stb. A részleteket fentebb már leírtam.

3. Egyéb életmódbéli példa:

Ha naponta csak 4-6 órát alszol, akkor valahogy meg kell oldani, hogy legalább 6-7 órát tudj aludni. Az alvás mennyisége és minősége hatással van a leptin hormonra, mely az étvágyat szabályozza és jelzi a teltségérzetet az agynak.

Ha nem pihened ki magad, akkor a leptin hormon szintje felborul, ezért másnap éhesebb, vagy éppen étvágytalanabb leszel, mely csak hátráltat a fogyásban.

Ez cak néhány példa volt, természetesen mindhárom területen belül több tucat tényezőt lehetne vizsgálni.

A cél, hogy a saját életedben felismerd azon testmozgással, táplálkozással, életmóddal kapcsolatos tényezőket, melyek hátráltatnak a fogyásban, és megváltoztasd őket.

Természetesen ez nem megy egyik napról a másikra, és nem is az a cél, hogy azonnal, drasztikusan változtass.

Lényegében akkor ugyanoda jutnál, mint előtte a fogyókúrával. A cél a fokozatosság, apró lépésekben kell változtatni a saját helyzetedhez mérten.

Ugyanis fontos tudnod, hogy azért, mert például a barátnődnek sokat segített a fogyásban, hogy letette a cigit, még nem garantálja, hogy neked is ez fog segíteni.

Mindannyian különbözőek vagyunk, magunknak kell rájönni, hogy melyek azok a területek, melyeken változtatni, életmódot váltani szükséges, hogy elérjük céljainkat.

Például lehet, hogy valakinek kevesebb alkoholt kell innia, többet, rendszeresen edzenie és kevesebbet, de minőségibb táplálékot bevinnie.

Ezzel szemben lehet, hogy másnak elég csak többet edzenie, a dohányzás és a rendszertelen táplálkozás kevésbé van hatással az alakjára. Ismerek ilyen és olyan embereket is, neked kell megismerned Önmagad.

Természetesen a legjobb ha mindhárom területet megpróbálod kimaxolni, mert összességében az vezet tartós egészséghez és fogyáshoz.

Szükséged van rendszeres testedzésre, megfelelő táplálkozásra, továbbá az egyéb életmódbeli tényezők rendbetételére is.

A jó hír, hogy ebben tud Neked segíteni a Girl Power otthoni onine edzés- és életmódváltó programom is, melyben otthoni edzéssel és egészséges receptekkel, étrenddel segítelek a céljaid elérésében.

 

Ui.: természetesen elképzelhető, hogy van olyan fogyókúrának nevezett diéta, mely hosszú távon is hasznos lehet, nem célom az ellenkezőjét állítani. A cikkben nem a tudatos diétázásról, hanem a szó hétköznapi értelmében vett fogyókúrákról beszéltem, melyeket sajnos sokan, gondolkodás nélkül követnek.

ALAKÍTSD ÁT A TESTED OTTHONI EDZÉSSEL, HOGY ELÉRD AZ ÁLOMALAKOD

GIRL POWER otthoni online edzés- és életmódváltó program és közösség nőknek, hogy fitt, vonzó és egészséges légy! Anélkül, hogy sok időd lenne vagy feladnád, 900+ aktív taggal!

A programban kezdő és haladó edzés videókat, étrendet, recepteket, motiváló közösséget és sok-sok bónuszt találsz.

Néhány visszajelzés a résztvevőktől

Kattints a képre a nagyításhoz és olvass el néhány visszajelzést a Girl Power online edzés és életmódváltó programom tagjaitól!